Persbericht, Luttenberg, 19 juni 2023

1e Lustrum editie Classic Race Demonstratie Luttenbergring. Na 5 jaar demoraces nu een blijvende herinnering aan ruim 50 jaar motorsporthistorie.

Op zaterdag 1 juli vindt voor de 5e keer de Classic Race Demonstratie Luttenbergring plaats op het stratencircuit de Luttenberging. Met ruim 325 motoren van zowel liefhebbers als oud-prof’s uit Nederland, Engeland, Duitsland, België en Finland is ook dit jaar de animo onder deelnemers overweldigend te noemen.

Dat komt vooral omdat er nog steeds gebruikt gemaakt wordt van het originele stratencircuit de Luttenbergring, dat sinds 1970 in principe onveranderd is gebleven.  Gewijde grond, zogezegd. “Als het TT-Circuit in Assen “the Cathedral of Speed” genoemd mag worden, dan mogen wij toch wel stellen dat ‘onze’ Monumentenbochten, gelegen aan de Blikweg in Luttenberg, de mooiste bochten van Nederland zijn”, aldus het bestuur. Dat het originele stratentraject nog steeds in gebruik is, is haast uniek binnen Nederland en Europa.

Om aandacht te geven aan ruim 50 jaar motorsporthistorie, heeft de organisatie een gedenkteken ontworpen in de vorm van een klein standbeeld. Deze wordt geplaatst aan 1 van de 2 permanente chicanes aan de Buurtschapsweg. “Zonder er al te zwaar over te doen vonden wij het wel tijd om daar iets moois te plaatsen, zodat de vele fietsers en wandelaars die hier voorbijkomen kunnen zien wat er hier aan historie ligt.  Bij een plek waaraan zoveel mensen in binnen- en buitenland dierbare herinneringen hebben leek ons dat wel een mooi idee.” aldus Stichting Behoud Luttenbergring.

Het standbeeld wordt op vrijdagavond 30 juni om 20:00, voorafgaand aan de demonstratie op zaterdag, onthuld door Theo Bult uit Lonneker, winnaar eerste 350CC/500CC race in 1970, Barry Veneman uit Dalfsen, winnaar van de laatste ONK Supersport 600 race in 2006, en Geert Hannink, oud-voorzitter van de RAM, de voormalige organisator van de Raalte Races. Alle belangstellenden zijn op vrijdagavond vanaf 19:30 van harte welkom op het rennerskwartier aan de Looweg te Luttenberg. 

Leuk detail: Zowel Theo Bult als ook Barry Veneman zijn nog steeds actief in de motorsport zullen op 1 juli meerijden. Het programma op zaterdag 1 juli begint om 09:00 uit een trainingsronde en 2 regelmatigheidsproeven, waarbij het de kunst is zo constant mogelijk te rijden. Zeven van de acht klassen, te weten 50/80 CC, 125 CC, 250 CC, 350 CC, 500CC, 750 CC, en de 400 CC EVO bevatten circa 40 solo-machines uit de periode 1965 t/m 1995. Met uitzondering de 400 CC EVO, deze motoren zijn niet ouder dan 1986, maar zeer aan elkaar gewaagd.

Bijzonder is de zijspanklasse met maar liefst 26 spannen, waaronder een hele mooi replica in Lucky Strike kleurstelling van het illustere duo Streuer en Schnieders, die medio jaren ’80 van de vorige eeuw tot de absolute wereldtop behoorden. Ondanks dat de snelheden van vroeger niet meer gehaald zullen worden is nostalgie en spektakel gegarandeerd. Entree vanaf 16 jaar kost € 10,- inclusief parkeren en programma.

De voorgaande edities werden in september of oktober georganiseerd, maar door een datum in de zomermaanden hoopt de organisatie op betere weersomstandigheden voor de rijders en bezoekers, maar ook voor de ruim 75 vrijwilligers die actief zijn voor, tijdens en na het evenement. Het bestuur van de organiserende Stichting Behoud Luttenbergring prijst zich zeer gelukkig met zoveel hulp maar geeft tegelijkertijd aan dat nieuwe vrijwilligers zeer welkom zijn, onder het mom: “vele handen maken licht werk.” Geinteresserden kunnen zich melden via www.luttenbergring.nl.

UPDATE – VOORVERKOOP TOEGANGSKAARTEN!

Nog 2 weken!! Op 1 juli vind de Classic Race Classic Race Demonstratie Luttenbergring plaats! Alle klassen zitten vol, dus ruim 301 solomachines en 26 zijspannen uit de periode 1965 – 1995 zullen rondgaan op het originele stratencircuit van de roemruchte Raalte Races van weleer!We verwachten heel mooi weer en rekenen op vele bezoekers, koop daarom van tevoren uw kaartje met € 2,50 voordeel!

VOORVERKOOPADRESSEN:Kaarten € 7,50 per stuk te koop bij:

– Café de Schoenmaker, Luttenberg

– Boshuizen Motor Service, Raalte

– SixCenter Heino

– Beck’s Motor Werkplaats, Wijhe

– Jos Engbers Motoren,Tubbergen.

Entree is nclusief gratis parkeren en volledig programmaboek. Jeugd tot 16 jaar gratis. Entree aan de kassa is € 10,00. Dus pak dat voordeel! En tot ziens op 1 juli in de mooiste bochten van Nederland.

UPDATE: Geachte belangstellenden!

We zijn blij dat we kunnen aankondigen dat de Classic Race Demonstratie op de Luttenbergring voor dit jaar gepland staat op Zaterdag 1 juli 2023. De inschrijving voor dit evenement vindt wederom uitsluitend plaats op onze website www.luttenbergring.nl. Ook vind je hier extra informatie en de volledige reglementen.

Daarbij benadrukken we dat een demonstratie evenement voor klassieke motoren betreft op basis van een regelmatigheidsproef. Dit is dus geen motorrace op snelheid.

We communiceren dit via mail ruim van tevoren aan alle deelnemers uit voorgaande jaren, maar ook hier op facebook. Dit doen we om zowel alle inschrijvers een gelijke kans te geven om in te schrijven, want we verwachten grote drukte. Mocht de site even vast lopen, probeer het dan even later gewoon nog eens. We houden de inschrijfsite de eerste dagen nauw in het oog.

Een paar nieuwtjes willen we alvast melden.

Het is in 2023 mogelijk om in te schrijven in 1 klasse, om meer individuele deelnemers een kans te geven. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd

Het inschrijfgeld zal in 2023 € 55,- zijn, inclusief verzekering.

De huur van een transponder zal € 20,- bedragen. Rijden met een transponder is verplicht.

Rijden met een eigen oranje AMBX transponder mag ook. Geef het nummer dan door bij inschrijving.

Een nieuwe service dit jaar is dat je jezelf voor slechts 1 euro kunt je inschrijven op een reservelijst voor elke klasse! In de praktijk bieden de reservelijsten heel vaak uitkomst. Het grote voordeel van dit nieuwe systeem is dat alle gegevens al bekend zijn bij ons op het moment dat je door afmeldingen aan de beurt komt!

Je mag jezelf ook voor een tweede klasse op een reservelijst zetten als je al ingeschreven bent voor een andere klasse. Voorwaarde is dan wel dat je 2 verschillende motoren meeneemt met de juiste cc’s voor die klasse, zoals altijd in Luttenberg het geval is. We willen het publiek zoveel mogelijk moois bieden en zoveel mogelijk deelnemers een kans geven. Je betaalt slechts 1 Euro aan administratiekosten voor registratie op de reservelijst.

Deze inschrijving geeft nog geen recht op deelname. Als er ruimte komt in een bepaalde klasse nemen wij contact op en sturen we een RABO-bank betaallink. Na betaling en bevestiging met toekenning startnummer ben je verzekerd van deelname. 

Voor het meerijden in de demo moet er een AMB MX transponder gebruikt worden. Vul in het selectie veld hieronder aan of je WEL OF GEEN AMB MX transponder wilt huren of je eigen AMB MX transponder wilt gebruiken. Als je al in een andere klasse ingeschreven staat is het huren van een tweede transponder NIET nodig. Deze kun je dan wisselen.

Als je 2 motoren mee wilt nemen voor dezelfde klasse, dus met dezelfde cilinderinhoud, en deze beide wilt gebruiken is inschrijven op de reservelijst niet nodig. Beide motoren dienen wel gekeurd te zijn.

We controleren scherp op mensen die toch 2 keer inschrijven. Zowel online als aan de baan. Daarop volgt diskwalificatie zonder restitutie van gelden, en dan kunnen we 2 rijders van de reservelijst alsnog een kans geven.

Als er enkele weken voor het evenement nog ruimte over is, geven we iedereen wederom een gelijke kans om in te schrijven voor een tweede klasse.

Rijden met slicks, regenbanden of supermono banden is absoluut niet toegestaan. Alleen straatbanden (Road Use) met een volledig profiel zijn toegestaan.

Motoren in racetrim van de bouwjaren van 1965 t/m 1995 zijn welkom!

Aan het technische en wedstrijdreglement zal verder niets veranderen, onze keurmeesters zullen echter wel scherper controleren op veiligheid, cilinderinhoud, etc.

Door duidelijk te zijn in de aanloop van ons evenement hopen we op een veilige en gezellige demo voor iedereen!

We hopen door te mogen bouwen op al 4 zeer geslaagde edities, en zien jullie graag op 1 juli 2023 in de mooiste bochten van Nederland!

Met vriendelijke groet,

bestuur Stichting Behoud Luttenbergring

50 jaar Luttenbergring!

Internationaal evenement op de Luttenbergring in 1980 met o.a. Wil Hartog.

49 jaar na de eerste race op het legendarische stratencircuit richtten 5 enthousiastelingen uit Luttenberg medio 2019 “Stichting Behoud Luttenbergring” op. Met behulp van vele vrijwilligers en deelnemers waren er, ondanks slecht weer, op 12 oktober 2019 circa 300 klassieke motoren te horen en te zien tijdens een succesvolle een racedemonstratie te laten geven op de Luttenbergring! Ons doel is om daar op 13 juni 2020 een zonnig vervolg aan te geven, en het 50 jarig bestaan van de Luttenbergring samen met jullie te vieren!

Vooral in de jaren 70 en 80 was het bochtige stratencircuit het tafereel van spannende races met roemruchte namen als Barry Sheene, Graziano Rossi (vader van Valentino Rossi), Franco Uncini, en natuurlijk de “Grote Drie” van Nederland. Jack Middelburg, Boet van Dulmen en Wil Hartog.

De Raalter Automobiel en Motorclub contracteerde destijds jaarlijks grote namen, en trokken in de topjaren soms wel 35.000 toeschouwers naar Luttenberg. Oude tijden herleven nu nogmaals.

Na het vallen van het doek in 1989, werd door de Stichting Wegrace Luttenberg in 1996 opnieuw een race georganiseerd, eerst voorzichtig, maar alweer snel op nationaal niveau. Tot 2004, toen viel na een dodelijk ongeluk het doek opnieuw. Tot 2013, het jaar dat het kerkdorp Luttenberg 175 jaar bestond. Toen werd voor het eerst in jaren een demonstratie gegeven met klassiekers. Dat sloeg aan. 150 deelnemers stonden al snel paraat. Het circuit is enorm bekend onder oud-coureurs. De legendarische verhalen van toen leven nog steeds voort. Ook in 2014 bleek er genoeg animo. Daarna lukte het een aantal jaren door diverse omstandigheden steeds niet er een vervolg aan te geven, ondanks pogingen van diverse enthousiaste Luttenbergers en verenigingen van klassieke motorsporters. Na herhaaldelijk vragen van diverse liefhebbers, waaronder voormalige coureurs, die hun machine graag nog eens de sporen willen geven door de fameuze S-bochten, besloten Theo Olde Hensken, Paul Heuven, Gerard Lammers, Paul Lugtenberg en Jeroen van Beek, allen uit Luttenberg, de legendarische racegeschiedenis een vervolg te geven. Dit lukte, ondanks slecht weer, op 12 oktober 2019 met een zeer succesvol evenement..

Zij, en talloze vrijwilligers, doen er alles aan om op 13 juni 2020 opnieuw een prachtig evenement voor u neer te zetten! Graag tot dan!!

Sluit Menu
×

Winkelmand